Eten
New yorkers houden van goed eten. Er zijn meer 25.000 restaurants die je kan vinden in de vijf wijken van New York. New York is een stad met heel veel verschillende culturen en dat vindt je natuurlijk ook terug in de verschillende restaurants en cafés. Je hebt de Franse ‘haute cuisine’, de verse Japanse sushi, Italiaans ,Caribische, Mexicaans, Chinees en nog veel meer. In deze stad zijn de chef-koks even bekend als acteurs of muzikanten. Newyorkers lezen vaak recensies in de krant over restaurants en de laatste trends. Dit nemen ze allemaal erg serieus. Je kan een restaurant maken of kraken met een recensie. Dit betekend dat een slechte recensie kan leiden tot het sluiten van een restaurant.
Typisch New York Style
Deze gerechten zijn Echt afkomstig uit New York. Als eerst heb je de Manhattan clam chowder. Clam chowder is een typisch amerikaans gerecht, dat wij in Nederland niet kennen. Clam chowder is een romige vissoep met een hele fijne smaak, maar dan op z’n amerikaans gevuld met clams. Clams lijken een beetje op mosselen maar worden nauwelijks verkocht in Nederland. Soms wordt de soep geserveerd in een uitgeholt broodje. Bij de Manhattan Clam Chowder hebben ze de clams wel maar doen ze er tomaten bij. Het is een mix van aardappels, tomaten, uien broodkruim en Clams.
Ook heb je natuurlijk de NewYork-style Pizza. Bekend om de dunne bodem en bereid in een koolgestookte oven. Lombardi’s Pizza in Little Italy is de eerste pizzeria die geopend is in NY.
Super lekker is ook de New York Cheesecake. Dit is een hele machtige kwarktaart. Er zijn twee soorten en allebei komen ze uit een buurt van New York. De eerste die bekend staat als de New York style cheesecake is met cream cheese, wij kennen dat als Philadelphia smeer kaas. En de andere is de italiaanse variant met in plaats van cream cheese zit er ricotta in, een Italiaanse milde kaas. En als laatste hebben we nog de New York strip Steak. Een stuk vlees dat wordt gegrild en meestal zit er spinazie en frietjes bij.
Veel van zijn specialiteiten dankt de stad aan de grote joodse mensen, zoals sandwiches met corned beef of pastrami, dill pickles ( zoet-zure augurken), Matzo ball soup (soep met deegballetjes), haring, blintzes (kaas pannekoeken) en een Bagel met roomkaas en gerookte zalm. De bagel vind je in heel amerika maar het lekkerst is hij in new york. Daar wordt hij met de hand gemaakt en voor het bakken heel even in kokend water gestopt. Het resultaat is dan een unieke stevige maar toch zachte textuur. Een andere specialiteit is de Baily, een platte, zachte deegrol met een vulling van gebakken uien. De beste bagels en baily’s vindt je in de kosjere bakkerijen.
In New York vind je ook veel markten. Boeren verkopen hier versgeoogste groenten en fruit en ook vlees, gevogelte en zuivelproducten. Meer dan 105 restaurants zij er klant dus op veel menukaarten vind je verse, lokale producten. Je hoeft dus niet verbaasd te kijken als er opeens een beroemde chef-kok naast je staat op zoek naar zijn ingrediënten.
NewYork is natuurlijk bekend op zijn kraampje op straat en is een snelle hap altijd populair. Hot dogs en pretzels zijn de klassiekers. Andere specialiteiten zijn Falafel (een vegetarische snack), soep, gegrild vlees en Texaanse chili. In de winter verkopen ze vaak geroosterde kastanjes.
In Harlem, de wijk met de meeste Afro-Amerikaanse mensen, maar je kennis met de traditionele gerechten uit het zuiden. Zoals gebraden kip, spare ribs, collard ( een koolsoort), Jams (zoete aardappelen), krokante koekjes en maisbrood.
Wat je al heel lang in New York kan vinden zijn de Chinese restaurant en de Dim Sum kraampjes, maar deze moeten sinds kort concurreren met veel goede Thaise en Vietnamese restaurants. Geen van alle kunnen ze tippen aan de sushibars en de zeer professionele, alom geprezen Japanse Chef-kok.
Maak jouw eigen website met JouwWeb