Verdeling van de politieke macht

In Amerika heb je de federale overheid, dat is de landelijke overheid. de president staat hie aan het hoofd van regering. Elke staat heeft ook zijn eigen regering maar die is ondergeschikt aan de federale overheid voor wat betreft de grondwet. Ook elke stad kent zijn eigen bestuur hier staat de burgermeester aan het hoofd.
Sinds de onafhankelijkheid (1781) kennen De Verenigde Staten een tweepartijen stelsel. Er zijn twee grote partijen: de Republikeinen en de Democraten. Sinds die tijd hebben hun al de macht in de politiek. Iedere president die sinds 1960 is gekozen komt uit een van die twee partijen. Ook bij de het kiezen van een gouverneurs en vertegenwoordigers van de staat worden meestal uit deze twee partijen gekozen. Er zijn wel meerdere kleine partijen maar die spelen eigenlijk geen rol in de politiek. Bijvoorbeeld: de Socialist Party en Socialist Labor Party. Deze partijen zijn vaak staatsgebonden en kunnen in de federale regering geen meerderheid vormen voor hun ideeën.

Twee partijen stelsel
- Republikeinse Partij: De Republikeinse Partij werd opgericht in 1854 en wordt ook wel Grand Old Party (GOP) genoemd. Eigenlijk is dat raar want de Republikeinse partij is jonger dat de Democratische partij. De mascotte van de partij is traditioneel de olifant. Die komt ook terug in hun logo. In 2004 had de partij 55 miljoen geregistreerde kiezers. Dat is ongeveer één derde van mensen die mochten stemmen. Maar in de Senaat en in het Huis van Afgevaardigden vormde de partij een minderheid. In de geschiedenis zijn er maar 18 Republikeinse presidenten geweest. Onder andere George W. Bush.

- Democratische Partij: De partij werd in 1792 opgericht. De mascotte van de partij is traditioneel de ezel. In de 20e eeuw kwamen de er de volgende presidenten uit deze partij: Woodrow Wilson, Franklin D. Roosevelt, John F. Kennedy, Jimmy Carter, en Bill Clinton voort. Op 4 november 2008 werd de kandidaat van de Democratische Partij, senator Barack Obama tot president gekozen. Op 20 januari 2009 legde hij de eed af als de 44ste President van de Verenigde Staten.

Omdat de omvang van de partij zo groot is het niet heel raar dat de Democratische Partij niet één ideologie heeft. De partij is namelijk verdeel in meerdere fracties. Die verschillen van sociaal-liberaal tot conservatief.

In de VS wordt  de Democratische Partij aangeduid als "Liberal" (dat staat voor liberaal). In europa staat liberaal voor het politiek centrum-rechts maar in de VS staat het juist voor politiek centrum-links.

 Grondwet

De Amerikaanse grondwet is gebaseerd op enkele punten van uit de verlichting:

- volkssoevereiniteit (Rousseau)

- scheiding van de machten (Montesquieu)

- bestuur door recht of 'government by law' ( John Locke)

- staatsbestel gebaseerd op het federalisme (een land opgebouwd uit meerdere staten)

- de Angelsaksische (Engelstalige) traditie in het openbaar bestuur

New York

New York wordt centraal aan gestuurd. Dat wil zeggen dat de taken van uit één bestuur worden uitgevoerd. De overheid is verantwoordelijk voor het openbare onderwijs, gevangenissen, bibliotheken, openbare veiligheid, recreatiefaciliteiten, riolering, watervoorziening en sociale zekerheid.
De stad heeft van alle steden in Amerika het grootste budget te besteden. Wel 50 miljard dollar per jaar. Van dit budget gaat 31% naar het onderwijs, 20% naar sociale diensten, 13% voor de openbare veiligheid, en 10% voor pensioenen. De rest wordt besteed aan andere kleinere dingen.

New York is niet al te makkelijk te besturen, want er zijn heel veel immigranten naar New York getrokken, daarover wordt nog meer verteld in ons werk stuk. Er wordt gezegd dat er in New York ongeveer honderd talen wordt gesproken. Dat maakt het dus al lastiger om iedereen van het volk te kunnen bereiken. De mix van alle verschillende inwoners vindt je ook terug in de gemeente raad. Maar sommige etnische groepen hebben meer macht dan andere etnische groepen.